Recept

Baka eller laga dina favoriter själv!

Här delar vi med oss av några av våra klassiska recept. Vi varierar oss aningen efter säsong men vissa klassiker som vårt omtyckta knäcke finns alltid här. Lycka till i köket!

Tarte Tartin 4 portioner
2 svenska höstäpplen
1 ark smördeg (går att köpa färdig)
1,5 dl socker
2 msk rumstempererat smör
1 kanelstång
1 äggula

Skala 2 svenska höstäpplen och dela i fyra delar.
Använd en ugnstålig stekpanna som är ungefär 20 cm bred. Stansa ut en lika stor bit av smördegen.
Häll i socker och smält tills gyllenbrunt på medelhög värme, ha i smör och rör försiktigt med en träslev.
När det blivit en karamell så lägger du försiktigt i äpple så du täcker pannan. Ta av från värmen och lägg på smördegen ovanpå, och pensla degen med äggulan. Baka på 180 grader tills degen rest sig och fått gyllenbrun färg, ungefär 7-10 minuter beroende på ugn.
Låt svalna 5 minuter och sätt sen en tallrik på degen och håll emot medan du vänder på pannan.
Servera med lite vaniljglass.

Gammelgårdens knäcke 

• 5dl grahamsmjöl

•1 liter vatten

• 30g jäst

• 2dl mörksirap

• ca 1kg vetemjöl

• 1/2msk anis

• 1/2msk kummin

• 1msk fänkål

Sätt ugnen på 185 grader.

Detta penslas ut tunt på en plåt med bakpapper. Baka av i ugnen tills bröden fått en fin ljusbrun yta, det ska vara torrt.

Kantarellsoppa
4 portioner

0,5 kg gula kantareller
1 st hackad scharlottenlök
3 dl grädde
3 dl mjölk
3 dl kycklingfond
1 dl vitt vin
0,5 dl sherry
1 msk smör
salt och peppar
äppelcidervinäger

  • Värm grädde, mjölk och kycklingfond.
  • Fräs kantarellerna med den hackade schalottenlöken i smöret. (spara ev. några kantareller som kan stekas senare till garnityr).
  • Slå på det vita vinet och låt det koka in i svampen.
  • När nästan allt vin försvunnit slå på grädde, mjölk och kycklingfond.
  • Låt koka 10 minuter.
  • Tillsätt Sherry.
  • Smaka av med salt, peppar och äppelcidervinäger.
  • Mixa soppan slät och servera. Gärna med några smörstekta kantareller och lite hackad gräslök.

 

På gång

Gammelgården i sociala medier

Följ Högfjällshotellet Anmäl dig till Nyhetsbrevet Facebook Flickr Youtube
Våra gäster berättar
"Middag, frukost, miljön, bemötandet och pris. Allt var utmärkt."